10 overraskende fakta om kaffe

Elsker du kaffe? I så fald er du ikke alene – kaffe er faktisk den mest populære drik i verden. Men hvor meget ved du egentlig om denne elskede drik? Her er 10 overraskende fakta om kaffe, som du sikkert ikke vidste.

1. Kaffebønner er faktisk ikke bønner – de er frøene fra en frugt.

2. Kaffeplanten er en busk, der vokser i tropiske områder rundt om i verden.

3. Der findes to hovedtyper af kaffeplanter – Arabica og Robusta.

4. Arabica-kaffe dyrkes i mere end 70 lande og udgør ca. 60 % af verdens kaffeproduktion.

5. Robusta-kaffe dyrkes i mere end 30 lande og tegner sig for ca. 40 % af verdens kaffeproduktion.

6. Kaffe blev først opdaget i Etiopien.

7. De første kaffeplanter blev bragt til Europa af en hollænder i 1616.

8. Kaffe blev først indført i Amerika i 1723.

9. Kaffe er den næstmest handlede råvare i verden efter olie.

10. Den globale kaffeindustri er anslået 100 mia. dollars værd.

Om kaffe

Kaffe er en brygget drik, der tilberedes af ristede kaffebønner, som er frøene fra Coffea-plantens bær. Coffea-slægten er hjemmehørende i det tropiske Afrika (med oprindelse i Etiopien og Sudan) og på Madagaskar, Comorerne, Mauritius og Réunion i Det Indiske Ocean. Planten blev eksporteret fra Afrika til lande rundt om i verden, og kaffeplanter dyrkes nu i over 70 lande, primært i de ækvatoriale områder i Sydamerika, Mellemamerika, Asien og Afrika.

De to mest almindeligt dyrkede kaffearter er Coffea canephora (også kendt som Robusta-kaffe) og Coffea arabica (også kendt som Arabica-kaffe). Arabica-kaffe tegner sig for ca. 60 % af den globale kaffeproduktion, mens Robusta-kaffe tegner sig for ca. 40 %. Kaffe blev først opdaget i Etiopien, og de første kaffeplanter blev bragt til Europa af en hollænder i 1616. Kaffe blev indført i Amerika i 1723.

Kaffe kan varierer i smag

Smagen er afhængig af bønnesorten, hvor den er dyrket, og hvordan den er blevet ristet. Den har typisk en fyldig, mørkebrun farve og en let bitter smag. Nogen foretrækker stærk kaffesmag, nogen kan lide den ekstra bitter, hvor andre har nok i bare en lille kaffesmag. Derfor er det også populært at kombinere kaffen med mælk. Hvilket fører os over i de forskellige og populære kaffedrikke:

Cafe latte – En cafe latte er en espressobaseret kaffedrik, der stammer fra Italien. Den laves med dampet mælk og et enkelt skud espresso. Find inspiration her

Cappuccino – En cappuccino er en espressobaseret kaffedrik, der stammer fra Italien. Den består af et enkelt skud espresso, dampet mælk og opskummet mælk.

Melange – En melange er en kaffedrik, der er lavet af espresso, mælk og chokolade.

Husk på koffeinen

Kaffebønner indeholder koffein, som er et psykoaktivt stof, der har stimulerende virkninger på hjernen. Koffein kan bidrage til at forbedre årvågenhed, koncentration og hukommelse. Det kan også bidrage til at mindske træthed og øge energiniveauet. For meget koffein kan dog føre til bivirkninger som f.eks. angst, rastløshed og søvnløshed. Klik her.

Så der har du det, nogle overraskende fakta om kaffe, som du sikkert ikke vidste. Hvis du ikke drikker kaffe allerede, så bør du begynde i dag, da kaffe er sundt på mange områder.